Waar is hier de nooduitgang?

Waar is hier de nooduitgang?

12 juli 2018 1 Door Jos Last

Iets wat binnen de familie Last wel in ruime mate voor komt zijn bevliegingen. Een hele boel aankopen, nieuwe hobby’ s en zo nog een aantal zaken meer. Zo ook laatst: In een WhatsApp-gesprek met Henri op de late avond zo rond een uurtje of twaalf, besloten wij om de volgende dag, zaterdag, naar Werl af te reizen. Wat is nu het geval, sinds kort ben ik de trotse eigenaar van een spiegelreflexcamera. Henri, die al langer fotografeert, wist nog een prachtige locatie in de plaats Werl. Het ging om een oude militaire basis van de canadezen:

Van 1956 tot 1970 werd de fabriek gebruikt door de Canadese strijdkrachten. Hier waren de barakken en de onderkomens van alleenstaande soldaten gehuisvest. De getrouwde soldaten woonden met hun gezinnen in de Canadese nederzetting in Werl. Ook Canadian Forces Radio CAE (Canadian Army Europe) had zijn locatie hier. Dit was het eerste Canadese radiostation op Duitse bodem. Op FM werden uitgezonden tot 1970 uitzendingen voor de Canadese soldaten in Duitsland. Van 1970 tot 1994 waren soldaten van het Britse Rijnleger gestationeerd in de kazerne. Sinds de uitzetting in 1994 vervallen de gebouwen, zoals de twee kerken, de voormalige GLOBE-bioscoop en de bemanningsverblijven.

IMG_0385

Het was een prachtige dag, het hele terrein was sinds 1994 bijna niet meer aangeraakt. Hier en daar waren wel sporen van vernielingen en hangjongeren te vinden, maar de natuur was al aardig bezig om de basis terug in haar bezit te nemen. In de komende tijd zal ik hier nog meer over schrijven. Het was namelijk, naast een prachtige fotolocatie, een bron van inspiratie voor mooie metaforen en schrijfvoer voor blogs. Hierover in de toekomst meer. Zoals op de foto hierboven te zien is liepen we een sporthal in. De vloer was hier en daar opengebroken, de berg van zand en bladeren kwam door de grote openingen naar binnen. Indrukwekkend om zo op een plek te zijn waar de tijd echt stil heeft gestaan. We hadden een aantal plaatjes geschoten en we begaven ons naar de uitgang van de sporthal. Mijn oog viel op de graffiti op de openstaande nooduitgang:

IMG_0394

Ik besefte me dat er eigenlijk geen plek op de wereld is waar God niet is. Zelf op zo’n plek als dit is het evangelie te vinden. Het Woord van God wordt ook hier gebracht. En nee, dan staat hier geen predikant op een preekstoel, maar God heeft aan één zinnetje genoeg om een fotograaf, een hangjongere, een beheerder, of misschien wel een junkie te raken in het hart met Zijn liefde. Het mooie aan deze tekst is dat hij staat op een nooduitgang. Ook in het geestelijk leven wanneer de nood hoog is mag je door deze deur naar buiten vluchten. Twijfel niet, gebruik de redding die je aangeboden wordt.

“Vertrouw op de HEERE met heel je hart, en steun op je eigen inzicht niet. Ken Hem in al je wegen, dan zal Hij je paden rechtmaken” – Spreuken 3 : 5 – 6