Willen jullie iets drinken?

Willen jullie iets drinken?

24 juni 2018 2 Door Jos Last

Ik had er even geen zin in. Met frisse tegenzin reed ik naar kerkelijk centrum Sion, om daar een avond Tienerhonk te leiden. Soms heb je er je hoofd er niet naar staan omdat je bezig bent met andere dingen. Deze avond was ook zo’n avond. Het plan was om met de aanwezige tieners een buitenspel te doen. Als ingrediënten voor de avond hadden we groot zeil, met daarop het spel twister, een emmer water en een liter zeep. Nadat we begonnen waren met gebed en de koffie op was verwelkomden we alle vijf tieners. De opkomst was niet reusachtig, maar dat was ook te verwachten met zulk lekker weer.

We stonden buiten op het gras bij de kerk toen een van de teamleden bedacht dat zeep en gras niet de meest ultieme combinatie zijn. Na een kort, maar bondig overleg besloten we naar een grasveld te gaan in de buurt. Hier klaarde mijn tegenzin een beetje op, we gingen de wijk in om daar een activiteit te doen. Terwijl wij met het spel bezig waren kwamen er telkens kinderen en jongeren even langs om te kijken wat wij aan het doen waren. Het bleef niet bij kijken en binnen een mum van tijd hadden wij ons twisterspel vol met kinderen en jongeren uit de buurt. In overleg met de andere leiding besloten we om hier op het gras iets te gaan drinken. De jongeren die aan het voetballen waren in de voetbalkooi, en ons twisterspel iets te kinderachtig vonden boden we ook iets te drinken aan. We zetten de flessen drinken op de rand van de kooi en vroegen ze het volgende: “Willen jullie iets drinken?”.

Je zult misschien denken: “Dat is toch een normale vraag?”. Dat klopt. Dat is het ook. Wij hadden alleen nooit verwacht welke gesprekken en ontmoetingen met jongeren uit de buurt we zouden krijgen door het stellen van deze vraag. Ze wisten al wel dat we van de ‘Sionkerk’ waren, maar wat we hier op het grasveld deden snapten ze niet helemaal. Na een tal van ontmoetingen en gesprekken kregen we de vraag: “Wanneer komen jullie weer?”. Dit raakte me, omdat zo’n buurtactiviteit van de kerk zelden plaats vind. De kerk was nog geen 300 meter verder op. Waarom doen we dit niet vaker als kerk. Waarom zijn we niet actief in de buurt? Wat is onze missionaire visie als kerk? Misschien hebben we wel een buurt vol met potentiële nieuwe gemeenteleden, die nog nooit van Jezus gehoord hebben.

Zoveel vragen over het kerk-zijn in Rijssen. Misschien herken jij die vragen ook wel in jouw stad. Zullen we eens met elkaar nadenken hoe we vaker die ene simpele vraag kunnen stellen aan jongeren, ouderen, eenzame bejaarden: “Willen jullie iets drinken?”.

Ik hoor graag wat jullie meningen, gedachten of misschien kritische voetnoten zijn. Laat het me weten!